Tegen de bakker, ik snap het wel!

Bakker

Mijn Facebook ontploft ervan; #tegendebakker; dingen die men wel tegen ZZP-ers zegt, maar niet tegen de bakker. En oh oh oh, wat is iedereen toch beledigd en opstandig!

Logisch, want veel Facebookvrienden zijn, net als ik, zelf ZZP-er. Ze werken zich -daar ga ik maar even van uit- suf om hun ‘vroeger-hobby-maar-inmiddels-vak’ uit te oefenen op een manier waarin ze hun technisch vakmanschap, eigenheid en professionele ondernemingsvaardigheden combineren. En dat doen ze ook nog eens met een hele hoop liefde en passie.
En ja, dan doet het inderdaad een beetje pijn als mensen zeggen “Ik wil wel van jouw dienst gebruik maken, heb alleen geen budget, maar je kan het toch doen omdat je het leuk vindt?”

Maar we moeten niet te zielig doen. Het ís soms toch ook onduidelijk voor de ‘normale mens’? Eerlijk is eerlijk, ik snap dat mensen de ‘dat-zeg-je-toch-ook-niet -tegen-de-bakker-vragen’ vragen. Want je verkoopt een dienst, iets ontastbaars. Daarom geef ik graag rustig mijn antwoorden op de ‘tegen-de-bakker-vragen’ waar iedereen zo beledigd door is:

“We hebben geen vergoeding beschikbaar, maar je krijgt wel een heel leuk podium, goed voor je exposure!”
Dûh: Natuurlijk zeg je dat niet tegen de bakker. Hij moet inkopen doen! Meel, boter, noem maar op. En hij heeft een enorme oven nodig, dus moet geld investeren in een bakkerij.
Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: Het kost je niks, en het is gezellig! En er komen nieuwe optredens uit!
Hoe het werkt bij mij: Het kost wel wat, namelijk tijd. Tijd waarin ik geen ander betaald werk kan doen. Tijd om voor te bereiden, nummers in te studeren, tijd waarin ik niet ga stappen maar slapen om zo mijn stem in betere conditie te houden, reistijd. Daarnaast, als opdrachtgever 1 niet betaald voor mijn dienst, waarom zou opdrachtgever 2 het dan wel doen? Zo blijf ik voor altijd gratis optreden!

“Er is geen budget, maar je kan het toch gratis doen, het is toch ook je hobby!”
Dûh: Zelfde verhaal: inkopen ingrediënten, investeren, en daarnaast, arme bakker, hij moet om 04.00 op, zwaar werk doen in die hete bakkerij, dat is heftig hoor.
Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: Je vindt het toch leuk?!
Hoe het werkt bij mij: Ja ik vind het leuk. Mijn zingen begon als hobby, ik doe het nog steeds met heel veel liefde en zou niet anders willen.  Maar als jouw hobby fietsen is, wil je het dan de hele dag doen? Ook als je bent uitgenodigd voor een gezellig feestje? En wanneer je weet dat je eigenijk geen fouten mag maken, niet mag omrijden? Je bepaalde kleding aan moet die eigenlijk niet lekker zit?

Wanneer iets werk wordt neemt dat verplichtingen met zich mee en staat daar ook iets tegenover, namelijk het feit dat je er je brood mee kan verdienen!

En daarnaast, ik hoop dat de bakker ook ooit begon met bakken omdat hij dat leuk vond. Ik weet dat er veel mensen zijn die misschien langere dagen maken dan ik, zwaarder werk doen, ongelukkiger zijn en daar misschien heel weinig voor betaald krijgen. Dat is hartstikke stom, en niet eerlijk. Maar het is krom om te zeggen dat men niks zou mogen verdienen met werk, wanneer dat met plezier wordt gedaan!

“Zo, das makkelijk verdiend!”
Dûh: Zie hierboven.
Wat mensen in sommige ZZP-gevallen denken: €35,- voor een uur privézangles, jij zal wel stinkend rijk zijn!
Hoe het werkt bij mij: Ja. €35,- is veel geld. En je bent je alleen bewust van het uurtje. Maar naast die tijd ben ik tijd kwijt om de administratie bij te houden, mijn website* zodat leerlingen überhaupt weten dat ik besta, mail ik je nog 3x als je vergeet te betalen, zoek ik met je mee naar liedjes die bij je passen, studeer ik de begeleiding in op m’n piano, zet ik de bladmuziek in een andere toonsoort en laat ik me regelmatig bijscholen zodat ik je kan ondersteunen met diverse technieken (ook niet gratis). Van die €35,- gaat een deel naar de belasting, een deel naar een pensioenspaarrekening en waarschijnlijk binnenkort ook een deel naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dat neemt overigens niet weg dat het veel geld is. Je kan daarvoor ook een half uur massage boeken, een dagje naar de dierentuin, of een outfit scoren bij de Primark. Zelf weten!

Ohja. Dat uur werken. Waar je in andere beroepen misschien de mogelijkheid hebt (of zelf creëert) om Facebook te checken en bij je collega’s te vragen hoe hun weekend was, is dat hier niet het geval. Je krijgt 60 minuten lang 100% aandacht voor jouw ontwikkeling.

Wat een langdradig verhaal! Het lijkt ook heel snel zeuren. Voor de duidelijkheid, ik vind mezelf niet zielig. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gehad (en het lef) om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken en zou met niemand willen ruilen. (En al helemaal niet met een bakker.)

Liefs,

Anne

(*Ok, ik moet em updaten, maar gelukkig gaan de zaken goed en heb ik eigenlijk geen nieuwe leerlingen meer nodig.)

2 reacties

  1. 35 euro per uur is echt heel weinig voor een zzp’er… dan ben je blij als je er een euro of 10 van overhoudt als salaris… maar rijk ben je zeker (ik weet namelijk dat je een hele fijne familie hebt, lieve vrienden en een kat genaamd kroepoek).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *