Ik kan het niet | Deel 1

Als zangdocent en zangeres hoor ik regelmatig mensen die zeggen “Ik kan helemaal niet zingen”, “Het lijkt me echt superleuk als je zo goed kan zingen” en “Ik vind m’n stem zo lelijk”.

Dat hoor ik bijvoorbeeld op sociale gelegenheden, als reactie wanneer ik vertel wat ik doe in het dagelijks leven. Maar ik hoor het ook gewoon tijdens zanglessen en bij het geven van proeflessen. Hoewel ik natuurlijk begrijp dat iedereen wel zou willen kunnen zingen zoals Beyoncé verbaas ik me erover hoe belangrijk het is voor mensen. En bovendien; hoe onzeker en gefrustreerd het ze kan maken. Er zijn wel honderd vaardigheden waar je waarschijnlijk meer aan hebt in het dagelijks leven dan goed kunnen zingen! Waarom zou je het zo belangrijk maken?*

Kwaliteiten waar de meeste mensen over het algemeen meer aan zouden hebben:

  • Ruimtelijk inzicht: hoeveel tijd bespaar je als je goed kan inparkeren? Als je goed kan inschatten of je wel of niet nog die afslag kan nemen? Ik denk dat ik jaarlijks de tijd van een 40-urige werkweek extra nodig heb omdat ik denk dat mijn auto niet op de parkeerplaats past en dan toch maar een ander plekje zoek.
  • Besluitvaardigheid: gewoon een keuze maken bij de Albert Heijn XL in plaats van er uren te lopen ijsberen. Of gewoon je huis opruimen in plaats van hulpeloos op de bank om je heen kijken, niet wetend waar je moet beginnen.
  • Culinaire talenten: een vriend van me kan geweldig koken, wekelijks komen er mensen bij hem eten. Supergaaf, je voldoet in een primaire behoefte en kan het koppelen aan sociale gelegenheden!
  • Goede sociale vaardigheden: je kunnen inleven in een ander, je emoties onder woorden weten brengen, feedback kunnen geven en ontvangen. Elke werkgever, familielid, vriend zal liever hebben dat je goede sociale vaardigheden hebt dan dat je geweldig zingt, jongleert of kan breakdancen.

Moraal van het verhaal

Als je je drukt maakt over iets wat je (nog) niet (bijzonder goed) kan, vraag je dan eens af hoe belangrijk het nou echt is**!

Liefs,

Anne

*Tenzij het je beroep is of je de ambitie hebt er je beroep van te maken uiteraard.

**Enne, als het dan écht zo belangrijk is, bedenk je dan wat je er voor over hebt om je te ontwikkelen. Maar dat is een ander verhaal, ik kom erop terug in deel 2.

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *